Waarom mededogen essentieel is in deze onrustige tijd.

Z.H. de Dalai Lama is in September in Nederland en mijn vriendin Lisa heeft mij gevraagd mee te gaan. ‘Ja, ik wil het graag meemaken’. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat mededogen en compassie essentieel zijn in elke tijd, voor onszelf en iedereen om ons heen. Ik wil ook graag meer te weten komen over wat deze bijzonder man nog meer te vertellen heeft.

Op zondag was er een kalme sfeer in Ahoy ook al zat deze helemaal vol, niet alleen de Dalai Lama liet zich zien vandaag maar ook Richard Gere. (Richard Gere…. voor dames van mijn generatie al een rede op zich om te gaan!). Richard Gere was hier voor de, nu al, 30 jarig durende strijd voor de onafhankelijkheid van Tibet.

Verder hielt Geshe Thupten Jinpa een bijzondere lezing over het feit dat wij als compassie volle wezens geboren worden en dat deze eigenschap gekoesterd en verder ontwikkeld kan worden.

Op maandag ging Z. H. Dalai Lama in zijn eigen taal in op de 8 verzen voor het trainen van de geest in Compassie. Dit was een diepe les in nederig zijn. Iets waar mijn westerse blik soms vraagtekens bij zet.

Continu verwijzing naar Wetenschap

Ik vond het bijzonder om te zien hoe de oude wijsheden en tradities uit het Boeddhisme telkens werden onderbouwd met wat men in de wetenschap tegenwoordig ook is gaan zien en erkennen. Voor mij toch een gegeven dat wij, in de westerse wereld, graag de wetenschappelijke lijn willen weten omdat dit bij zou dragen aan de geloofwaardigheid van hetgeen in de oude wijsheid traditie word verteld.

Volgen van een geloof

De Dalai Lama vertelde ook over het volgen van een geloof. Dit kan volgens hem zeer positief zijn, welk geloof je dan ook aanhangt. Hij accepteert elk ander geloof buiten het boeddhisme. Echter wanneer je zaken gelooft en handelingen gaat doen omdat dit door het geloof en de leiders hiervan is voorgeschreven dan word geloof vergif.

Nieuwste berichten