Hoe is het EVKSmodel ontstaan?

In 2010/2011 is de voorloper van het EVKSmodel ontstaan genaamd ‘7 elements of confidence’.

Van 2010 tot 2014 had ik mijn eigen coachpraktijk in Bristol UK waar ik met mijn gezin woonde. Mijn klanten varieerden sterk zo ook de onderwerpen die in de coaching aan bod kwamen. Klanten met persoonlijke levens-, werk- of relatie- gerichte onderwerpen en bedrijfseigenaren die wilde reorganiseren of her-eiken.

Wat mij opviel bij deze coachtrajecten was dat mensen graag hun verhaal wilde vertellen. Dit is interessant maar niet handig in de coaching. De verhalen kosten ook veel tijd en tijd is geld bij coaching. Bovendien werk ik In de coaching met wat er NU is voor de klant en waar deze naartoe wil. Ik ontken iemands geschiedenis niet en als er emoties, ervaringen of herinneringen opkomen kunnen we daar op constructieve wijze mee aan de slag zodat deze ten dienste komen van de klant in het nu en zijn toekomst.

Hiernaast viel het mij ook op dat er steeds dezelfde gebieden aan bod kwamen en dat bij het daadwerkelijk ondernemen van een uitgezette actie mijn klanten altijd een specifieke gedachte hadden die hen overhaalde toch die lastige actie te gaan ondernemen. Deze gedachte motiveerde hen en gaf hen de ruimte om toch in actie te durven komen. Zo gaven zij zichzelf een cadeau en de ondersteuning om zichzelf te laten groeien en vooruit te kunnen blijven gaan.  Ik merkte dat het inwerkte op het zelfvertrouwen van mijn klanten.

Ik ben de gebieden die telkens aan bod kwamen en de motiverende gedachten gaan turven in de coachsessie overzichten die ik bijhoud van elke sessie.

Zo kwam ik tot de gebieden:

  • Experiences,
  • Expectations,
  • Knowledge
  • Tention.


De zinnen waren:

  1. ‘Being able to see every situation as a new,
  2. ‘Allowing yourself to fail or succeed’
  3. ‘Need to achieve or to fulfill something’.

Zo is the ‘7 elements of confidence’ ontstaan.

Hiermee heb ik eerst gewerkt in m’n eigen praktijk met individuele klanten en ik merkte dat m’n sessies veel effectiever en efficiënter werden. Wel vonden mensen het wennen dat ik hen niet naar hun geschiedenis vroeg. Ik gaf ook workshops aan vrouwen omdat in het gebied waar ik woonde ‘zelfvertrouwen’ een groot onderwerp was bij deze doelgroep.

Er heerst In Engeland nogal de gewoonte om mensen niet voor het hoofd te willen stoten. Dit geeft allerlei bijzondere en typisch Engelse gewoonten waar in mijn praktijk ruimte voor bleek te zijn om over te spreken. Ik zelf was ook Nederlands wat mij, tot op zekere hoogte, al excuseerde van deze gewoonte. Maar grappig genoeg is ‘going around the bush’ een noodzakelijke vaardigheid die ik mijzelf goed heb eigen kunnen maken tijdens onze tijd in Engeland. Zo goed zelfs dat het mij hier in Nederland nog wel eens onzeker doet overkomen…hoe culturen toch anders werken. 🙂

Van ‘7 elements of confidence’ naar ‘EVKSmodel’

Nadat ik in 2013 m’n eerste ACC accreditatie had behaald van de Internationale Coaching Federation (ICF)  zijn we in 2014 terugverhuisd naar Nederland. Hier ben ik van de Engelse chapter naar de Nederlandse chapter overgestapt, denkende dat ik mijn praktijk hier in Nederland wel weer kon opbouwen.

Tijdens roerige jaren waarin we 2 kinderen erbij hebben gekregen en weer verhuisd zijn bleek ook dat het coachen in Nederland zeer anders is opgevat dan in de rest van de wereld. Hier overheerst toch te psychologische manier van denken. Iets komt ergens vandaan en daar moet je eerst aan werken voordat je vooruit kunt. Zogenaamd iets ‘een plaatsje geven’, hier krijg ik persoonlijke ontzettende jeuk van.

Zo zijn er wel meerdere aspecten aan de manier waarop coaching hier word opgevat waar m’n haren echt van overeind gaan staan.

Maar goed, ik wilde wel m’n praktijk weer opbouwen en mede door de samenwerkingen met ICF leden ben ik mijn ‘7 elements of confidence’ hier gaan introduceren. Al snel bleek dat Nederlandse mensen de naam alleen al als een beoordeling opvatte. ‘Heb ik dan geen zelfvertrouwen genoeg?’ of ‘Er is niets mis met mijn zelfvertrouwen hoor Jeanine‘ kreeg ik als opmerkingen.

Oké, hier moest iets aan gebeuren.

De groep voor groei

Ik kende inmiddels aardig wat mensen hier in Nederland die wel geïnteresseerd waren in het model vanuit hun werk in de kinderopvang of onderwijs en persoonlijk.

Wij zijn bij elkaar gekomen en deze 5 dames hebben het model eerst ervaren waarna zij mijn klankbord groep werden. Zo is er een Nederlandse versie gekomen waarmee ik wel met individuele klanten kon werken met het model. De naam was voor het gemak de 1e letters van de 4 gebieden namelijk; Ervaringen, Verwachtingen, Kennis en Spanning.

De leden van de Groep voor groei hebben ook het model getest in hun werk met leerlingen en studenten. Hieruit bleek al snel dat het een coachende werkhouding nodig heeft om mee te kunnen werken. Ook gaven zij aan dat de studenten het model makkelijk konden gebruiken en zo werkte het goed als ondersteuning bij reflecterende gesprekken met studenten.

Het model blijft in ontwikkeling

Tot zover over het ontstaan en de geschiedenis van dit model.

Inmiddels worden met dit model trainingen gegeven o.a. op hogescholen waarbij het ingezet word in de begeleiding van studenten.

We weten dat het model werkt bij samenwerkingen tussen coach en coachee. Student en studentbegeleider.

Het model geeft structuur aan de gesprekken en maakt de samenwerking transparanter en overzichtelijk. Om het beste resultaat te halen uit het werken met dit model is gebleken dat het zeer belangrijk is om vanuit een Coachende Werkhouding (CW) te werken. Wil je meer hierover weten? Kijk dan op Coachende Werkhouding

De volgende stap voor EVKS

Er is al een 1e trial geweest met het model in Engelse vorm maar ik wil graag een nieuwe trial doen om nog beter te kunnen zien hoe het werkt en waarom het zo werkt.

Zoals je wel merkt werk ik vanuit de ervaringen en de kennis die ik heb opgebouwd in m’n werkend leven. Zo weet ik dat dit model Empirisch is ontstaan en zijn we op een punt aangekomen waarbij ik aan het terugkijken ben in m’n opleidingen en levenservaringen zodat meer van de achtergrond van het model helder en zichtbaar kan worden.

Houd deze website in de gaten voor meer achtergrond informatie

Wil je ook bijdragen aan EVKS?
Neem dan contact op met mij ( jeanine Hamaker)

Je weet maar nooit wat mogelijk is, ideeën zijn altijd welkom

Contact opnemen kan via:

telefoon nr: 0652094311
Email: Jeanine at Jehcoaching.nl