Het EVKSmodel®

Wat is het EVKSmodel® ?

Het is een zelfreflectie en motivatie model in een.
Het model is een framework waarmee je samen met jouw coachee overzicht en inzicht krijgt in een uitdaging van jouw coachee.

Het model is dé tool om professioneel samen te kunnen werken met jouw coachees.

Het model maakt jouw werkwijze transparant, wat jou coachee houvast geeft in het ondergaan van de coaching.
Zo ziet de coachee gelijk waar zij is in het coaching proces en kan de coachee de regie houden over de inhoud van de coaching.

Waar staan de letters EVKS voor?

Ervaring
Verwachtingen
Kennis
Spanning

Het model bestaat verder uit meerdere onderdelen.
Deze vier gebieden zijn het begin van de ontdekkingstocht.

Voor wie is dit model?

Dit model is er ook voor coaches, mentoren, docenten, begeleiders leidinggevenden die op coachende wijze (willen) werken met hun coachees, leerlingen en/of studenten, medewerkers en klanten.

Waar komt dit model vandaan?

Het EVKSmodel® is ontstaan vanuit de ‘Professionele Coaching’.
Ik (Jeanine Hamaker) heb het EVKSmodel® ontwikkeld in 2011 wanneer ik woonde en werkte in Engeland als zelfstandig coach. Sinds dien heb ik het model verder ontwikkeld tot wat het nu is.

Als rode draad door mijn gehele carrière loopt het begeleiden, activeren, stimuleren en ontwikkelen van mensen met zeer uiteenlopende onderwerpen, in zeer verschillende situaties en met ieder zijn eigen doelen.

Mensen vooruit helpen op hun eigen pad, is wat ik doe.

Het gaat bij de coaching om mijn klanten en niet om wie ik ben of wat ik heb meegemaakt.
We gaan samen op een ontdekkingsreis waarbij de coachee nieuwe manieren ontdekt om zijn uitdagingen, onderwerpen, situaties en doelen te kunnen aan te pakken. De coachee wordt bewuster van zijn voelen, denken, handelen en communicatie. Waardoor deze tools ontwikkeld die hij kan blijven inzetten na onze samenwerking.

Het model is voortgekomen uit een praktische wens om met mensen zo efficiënt en effectief mogelijk te kunnen samen werken.

 

Ik merkte dat mensen graag ‘hun verhaal’ vertellen. Dit is leuk en interessant maar kost in de coaching kostbare tijd en het brengt de coachee niet vooruit. Ik werk met mensen in het hier en NU en waar zij naartoe willen. Hierbij kunnen oude herinneringen, gevoelens en ervaringen opkomen. Dit is een gegeven voor mij en we kunnen hier op constructieve wijze mee omgaan zodat de geschiedenis ten dienste komt van de coachee in zijn huidige leven in plaats van een blokkade blijft.

EVKS is nu een praktisch en makkelijk toepasbaar model wat onzichtbare aspecten van iemand zijn uitdaging, doel, wens, situatie, onderwerp of puzzel in het hoofd zichtbaar maakt.

Wil je meer weten over hoe dit model is ontstaan dan kun je dit vinden op ‘Ontstaan van het EVKSmodel

Hoe werkt dit model?

Dit is een goede vraag.
Hieronder vind u een zeer kort overzicht over hoe het model is opgebouwd. Hoe het model werkt is een diepergaande vraag wat beter duidelijk kan worden in een persoonlijk gesprek, een workshop of een training.

Dit model bestaat uit 2 delen.

Het 1e deel is het reflectie deel.
Hierbij hoort het werkblad en de 4 gebieden kaarten. 
Doel is om zoveel mogelijk informatie zichtbaar of bespreekbaar te krijgen vanuit de coachee.

 

Het 2e deel is het motivatie deel.
Hierbij horen de 3 motivatiezinnen.
Doel hier is om de coachee te ondersteunen bij het ondernemen van de acties die uitgezet zijn maar die spanning geven waardoor de coachee geblokkeerd raakt. 

Wil je meer weten?

Kijk verder op deze website en neem contact op met Jeanine om te bekijken wat het EVKSmodel® voor uw situatie of organisatie kan betekenen.

Je kan ook kijken op https://www.facebook.com/evksmodel/