Coachende filosofie in het Onderwijs

Werk jij ook als coachende leerkracht? Wat houd dit dan in?

Ben jij een coachende leerkracht omdat jij op pedagogisch en didactisch gebied je manier van werken aanpast of gaat dit verder en werk jij vanuit de filosofie van het coachen waarbij je werkt vanuit gelijkwaardigheid en oordeelvrij met elkaar omgaan.

Momenteel heeft de coachende wijze van lesgeven betrekking op het gebied van pedagogiek en didactiek. Dit is een hele mooie stap maar dan blijft er op de achtergrond  een oordelende wijze van lesgeven. Iets is goed of niet goed. Al begrijp ik dat kinderen op school zijn om te leren en voortgang is wel gewenst maar moeten kinderen continu met elkaar vergeleken worden of is de individuele voortgang niet het belangrijkste meetpunt?

Eigenaarschap en eigen verantwoordelijkheid nemen

Deze begrippen zijn erg populair op dit moment.

‘Kinderen en jongeren moeten hun verantwoordelijkheid nemen en meer betrokken zijn bij hun eigen opleiding.’

Alleen deze zin al komt op mij erg beoordelend en eisend over. Als kind zou ik hier niet door gemotiveerd worden. Het heeft namelijk weinig te maken met mijn persoonlijke ontwikkeling maar het moeten voldoen aan anderen hun eisen etc.

Het klinkt zo mooi het “De interne motivatie moet omhoog”. Maar hoe en wat zegt dit de leerling of jongere?

Uitval voorkomen?

Ondanks alle inspanningen blijkt telkens dat werkdruk en een lerarentekort ervoor zorgen dat er minder aandacht kan gegeven worden aan de individuele leerling, terwijl de leerlingen juist dit zo hard nodig hebben. Ik merk dat scholen reorganiseren en dan juist korten op de mentoring van leerlingen. Er wordt steeds meer van leerlingen gevraagd op het gebied van zelf organisatie maar de benodigde begeleiding om ervoor de zorgen dat leerlingen dit ook aankunnen moet dan wel gegeven worden.

Welke beweging maakt jouw school hierin?

Gelukkig zijn veel scholen bezig hier verandering in aan te brengen en dat schept hoop.

Werk jij ook op een school waar de werkdruk zo hoog is dat je jouw leerlingen en studenten niet de begeleiding kan geven die je graag zou willen?  Wil jij ook een betere verbinding met jouw leerlingen en studenten?

Wil jij ook de volgende stap zetten waarbij je meer naast de leerling komt te staan? waarbij jij werkt vanuit een filosofie die de leerling en jongere zelf de controle geeft over zijn of haar eigen ontwikkeling?

Dit vraagt een andere houding van leerkrachten en mentoren. Niet meer enkel informatie doorgeven en zeggen dat de leerling zijn of haar eigen verantwoording moet nemen, maar juist andersom. De leerling of jongere inzicht laten ontwikkelen in waar deze staat en zelf aan laten geven welke stappen hij of zij kan ondernemen om de benodigde informatie zich eigen te kunnen maken.

 

Kom in gesprek met Jeanine Hamaker en stuur jouw email naar Jeanine at jehcoaching.nl